Kyrka och Fiskekapell

Nordingrå har en vacker kyrka och många fina fiskekapell att besöka och uppleva.

Mer än 800 år av kyrklig historia

Nordingrå gamla kyrka byggdes i början på 1200-talet, i sten. Det ursprungliga kyrkorummet om 7 x 7 meter och ett smalt kor tillbyggdes i flera omgångar så att det så småningom rymde 600 personer och var Ångermanlands största medeltidskyrka. Gör ett besök i den gamla kyrkoruinen eller besök något av de gamla fiskekapellen och upplev historiens vingslag.

Upptäck Nordingrå kyrka

Nordingrå kyrka

På en sluttning mot Vågsfjärden ligger Nordingrå kyrka, byggd av Simon Geting d.y. Kyrka som stod färdig 1826.

Till bygget använde man bland annat material från den gamla medeltida stenkyrka, som låg strax ovanför den nuvarande kyrkan. Av stenkyrkan återstår idag endast en ruin, men en del fina inventarier kunde räddas och ingår nu i den nya kyrkans utsmyckning.

Innanför grindarna på kyrkogården finns 3 forngravar från järnåldern.

Den gamla kyrkoruinen

Passa på att besöka den gamla kyrkoruinen som ligger strax ovanför den nuvarande kyrkan. Här får du en god inblick i hur stor den medeltida kyrkan var och vilken form den hade.

Kyrkstallarna

Kyrkstallarna

Efter gamla vägen ner mot Vågsfjärden står idag 12 kyrkstallar.

Ursprungligen stod här kanske 60 – 70 stallar. De användes förr av de kyrkbesökare som åkte till kyrkan med häst. Många hade lång väg och vid kyla och dåligt väder behövde hästarna komma in under tak. 

På 1920- och 30-talen började hästarna konkurreras ut av bilarna och stallarna användes mer och mer som godsmagasin. Med tiden kom de ur bruk och började förfalla. På initiativ av kyrkorådet rustades dock 12 stallar upp i början av 1980-talet. I det stall som visas för allmänheten finns plats för 4 hästar.

Besök Fiskekapell

Längs Västernorrlands kuststräcka mellan Sundsvall och Örnsköldsvik finner vi flera ålderdomliga kapell långt ut i havsbandet. Flera av dessa kapell uppfördes under 1600-och 1700-talen. Tolv stycken finns bevarade i Ångermanland och tre av dem finns i Nordingrå.

Kultur & Historia

Barsta kapell

Bevarad i ursprungligt skick med vackra takmålningar.

Kultur & Historia

Bönhamns kapell

Besök detta lilla kapell byggt 1659 av fiskare från Tårshäla.

Kultur och historia

Fällsviks kapell

Välbesökt kapell uppfört 1978 med minnen från förr.

Kultur & Historia

Norrfällsvikens kapell

Besök Norrfällsvikens äldsta byggnad, uppförd 1649.

Barsta kapell

Barsta kapell är ostkustens kanske mest pittoreska kapell och det enda kapell som bevarats i sitt ursprungliga skick. 

Kapellet började byggas på 1650-talet och var färdigbyggt år 1665. Barsta kapell byggdes i huvudsak av bönderna i intilliggande byar med visst motvilligt stöd av kustfiskarna. Här kan du beundra vackra takmålningar av Roland Johansson-Öberg. 


Kapellet sköts av Barsta kapellag.

Bönhamns kapell

Gustav Wasa arrenderade på 1500-talet ut Kronans fiskevatten efter norrlandskusten till fiskare i Gävletrakten. Till Höga Kusten kom dessa fiskare tidigt på våren, med sina familjer och husdjur. De byggde enkla boställen som användes under sommaren, ett låg på Höglosmen norr om Högbonden. Här byggde de också ett kapell 1659. Kapellet flyttades i början av 1800-talet från Höglosmen till fastlandet och återuppfördes i Bönhamn.

Fällsviks kapell

Årtalet är okänt, när första kapellet byggdes i Fällsvik. I nuvarande kapell från 1978, finns delar av stockar från det ursprungliga kapellet bevarade och vittnar om svunna tider.

Kapellet är idag välbesökt och härifrån utgår också pilgrimsvandringar som börjar vid Fällsviks kapell och via Rotsidan och Barsta avslutas i Bönhamns kapell.

Norrfällsvikens kapell

Kapellet i Norrfällsviken byggdes år 1649 av gävlefiskare och är Norrfällsvikens äldsta byggnad.

Kapellet sköts av Norrfällsvikens kapellag.

Besök stavkyrkan i Mannaminne

Den vackra stavkyrkan i Mannaminne, som inspirerats av Haltdalens stavkyrka i Norge, invigdes år 2000.
Kyrkan går att boka för bröllop och dop.