Turistslingar (Se och njut)
Om du följer skyltarna med de bruna blommorna som kan du åka två slingor ena Nordingrå slingar börjar vid (E4 Gallsäter) Binböle passeras via Vallen via Mannaminne/Fällsvik/Rotsidan/Näsänget/Gårdsbutiken/Omnebadet/Sebäng/ Villa Fraxinus/Ullånger.
Den andra går söder från Binböle genom Norabyggden och ut vid Högakustenbron.
Breviksstugan
Utflyktsmålet på perfekt promenadavstånd
Mellan Måviken och Bredviken (dialektalt Brevika) utanför Mjällom ligger Breviksstugan längst ut på branten av Flögberget. Vacker utsikt söderut över Omnefjärden över Storören och Skorporna in mot Rävsön och i öster mot fågelskäret Gnäggen. Västerut ser du längst upp Omne by.
Breviksstugan har god standard med grillplatser och är öppen året runt.
En upptrampad stig leder dit upp, cirka 1,5 km lång. Längst upp i Mjällom viker du av från Petsamovägen in på Sundbergsvägen, där du hittar stigens början.
Lämplig motionspromenad sommartid. Det går även bra att åka skidor eller skoter till Breviksstugan.
Bönhamn
Precis som på den gamla goda tiden…
Vill du göra ett besök i ett gammalt och välbevarat fiskeläge, ja då är Bönhamn något för dig. En liten hamn,som ligger skyddad mot nordanvinden i lä under ön Navarn och på tre sidor omgiven av skogklädda berg.
Bebyggelsen är typisk för de så kallade gävlebohamnarna. Det var ju fiskare från gävletrakten som redan på Gustav Vasas tid fiskade här och byggde hamnar längs norrlandskusten.
I Bönhamn står de faluröda sjöbodarna tätt, tätt runt hamnen, där ovanför ligger kokhusen och gistvallarna, där näten hängdes upp på tork. Så kommer bostadshusen med uthus, ladugårdar och bagarstugor. Ett fiskeläge i miniatyr, där tiden tycks ha stått stilla.
Bönhamn utsågs till ”speciellt riksintresse för kulturminnesvården” långt innan Höga Kusten blev världsarv. Ändringar och ingrepp i miljön omfattas och begränsas av ett strängt regelverk med målsättningen att bibehålla den genuina miljön och begränsa exploatering.
Därför är Bönhamn fortfarande ett fiskeläge som i svunna dagar. Allt ser ut som det gjorde förr. Det är bara fisket som gått tillbaka och som numera i stort sett endast bedrivs som fritidsnöje.
Fornborgen på Rödklitten
Fornborg kallas den befästning i form av stenmurar som under järnåldern och vikingatiden uppfördes på svårtillgängliga berg. Hit kunde befolkningen fly och med framgång försvara sig vid angrepp utifrån. Det finns nio fornborgar i Västernorrland. En av dem finns på berget Rödklitten vid Mädan.
Idag finns bara spår av fornborgens murar kvar. Arkeologerna har inte undersökt området och vet därför inte om det funnits byggnader i borgen. En besökare har hittat delar av en vridkvarn, som använts för att mala mjöl.
Mellan Änge och Dyberget går det en stig upp mot berget (på höger sida om du kommer från Häggvik) som är skyltad och utmärkt av STF.
Rödklitten är ett bra utflyktsmål med storslagen utsikt över Gaviksfjärden. Bästa utsiktsplatsen finns nedanför borgens östra del. Härifrån kan du se ett exempel på hur landhöjningen inverkat på landskapet. En del av Mädansviken har grundats upp, övergått till tjärn och myr och blivit fast mark.
Rar flora, varibland fjällnejlika.
Rödklitten har under 2008 gjorts tillgängligt för turister som ett av Höga Kustens besöksmål. Där stigen börjar finns numera en bilparkering och Länsstyrelsen vill satsa extra för att skydda och åskådliggöra området med fornborgen, som finns med på listan av fornminnen.
Världsarvsleden går strax nedanför fornborgsmurens rester.
Högbonden
en makalös plats…
Utanför Nordingrålandet, i Höga Kustens yttersta havsband, ligger som en valfisk en hög skogklädd ö med klippor som stupar brant ner i havet. År 1978 blev ön naturreservat.
Uppe på toppen på kanten av en lodrät bergvägg står Högbondens fyr.
I den gamla fyrvaktarbostaden finns i idag Sveriges mest annorlunda vandrarhem.
Högbondens trädgårdskafé serverar enklare måltider i en helt unik miljö. Att sitta till bords i lummig grönska med milsvid utsikt över havet är något som bara finns på menyn just här!
Mest utmärkande för Högbonden är dock dess karga landskap som formats av landhöjningen. I den flera hundra meter långa och mycket djupa Storskrevan som sträcker sig nästan tvärs över ön finns sällsynta växter. På ostsidan finns en grotta, Bondstugan, som är 25 m djup och 15 meter hög och bara kan nås från havet.
På Högbonden häckar bl a tobisgrisslor, roskarlar och snäppor.
Med turbåt från Barsta eller Bönhamn tar resan hit ut vid bra väder högst 10 minuter.
Ett nät av stigar gör att du lätt kan utforska hela ön, njuta av den enastående utsikten eller leta spår efter de säljägare som redan på 600-talet använde Högbonden som bas för sina fångstfärder.
hemsida: www.hogbondenfyr.se
Mannaminne
Mångskiftande kulturutbud
På Mannaminne visas bygdens traditioner i olika temamuseer som kustmuseum, jordbruksmuseum och emigrantmuseum. Här finns Teknikens Hus. Konst som visas både i permanenta och tillfälliga utställningar. En stavkyrka från Norge och karakteristiska hus hitflyttade från flera europeiska länder. Och mycket, mycket mera. Mannaminne är i ständig utveckling.
Bakom denna fantastiska skapelse står konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro. De har tillsammans gjort MANNAMINNE till ett av norra Sveriges i särklass främsta besöksmål.
Ovanför Mannaminne ligger Stortorget, Nordingrås i särklass mest fotograferade motiv. En promenad på ca 30 minuter tar dig dit.
hemsida: www.mannaminne.se
Rotsidan
Badparadis i naturreservat
Rotsidan är ett ca 4 km långt strandområde mellan Barsta och Fällsvikshamn. Speciella kännetecken är strändernas låga, slätslipade diabashällar – ”dansgolven”.
I vackert väder är Rotsidan ett utmärkt utflyktsmål för sol och bad – med gott om plats!
I reservatet finns märkta stigar och speciellt iordninggjorda eldplatser, liksom toalett och vedbod.
Du kan köra bil nästan ända fram. Mellan Fällsvik och Barsta går en skogsbilväg ner till en stor parkering alldeles nära havet. Informationstavlor berättar i ord och bild om reservatet.
Själandsklintens toppstuga
för utsiktens skull…
Det finns 3 stigar att välja mellan. En börjar i Själand ovanför Gårdsbutiken, en på vägen till Edsättersfjärden och en från Edsätterstjärnen.
Startar du i Själand går stigen genom löv- och granskog upp till foten av själva klinten. En skylt visar där vägen till en fin kallkälla. Sista stycket går rakt upp genom stenig terräng med hög skog. På yttersta kanten av berget ligger toppstugan, 215 meter över havet. Den är alltid öppen. Passa på att skriva ditt namn i gästboken, här finns besökare noterade ända sedan 40-talet.
Från stugan ser ddu bort mot Orsta över Själandssjön.
En stig mot sydost leder efter bara några meter ut till en fantastisk utsikt ner mot Kåsta och Sörleviken.
Skvalpudden
Perfekt strövområde
För dig som vill ströva omkring i Norrfällsvikens naturreservat kan Skvalpudden vara ett bra utflyktsmål. Där har du en hänförande utsikt över havet och nordingråkusten. Där finns ett nyuppfört vindskydd med grillplats i söderläge. Och där finns också Sveriges kanske vackraste utedass – i botten av en lodrät klippravin…
Hur hittar man hit? Det enklaste sättet är att starta vid utomhuspoolen och gå upp mot campingen. En skylt leder dig in på en bred skogsstig, som är märkt med blå prickar och går upp genom gles tallskog. Du passerar den gamla jaktstugan på Kompassbergets topp och fortsätter genom skogen ner förbi den nästan igenvuxna tjärnen med rastplats, eldstäder och bänkar.
Sedan är det bara att följa de blå prickarna fram till udden. Leden är delvis spångad över klapperfälten och mycket tydligt uppmärkt.
Vill du ta en annan väg tillbaka kan du ta stigen över de många klapperstensfälten fram till Hägge. Men tänk på att det är stenigt och ganska svårgånget på sina ställen. Från Hägge däremot går lätt bilväg tillbaka in till campingen.
Det finns flera alternativa stigar till Skvalpudden. Du kan också gå längs stranden från Norrfällsviken, eller starta i Hägge och ta höger över Näsamyren. Vad du än väljer kan du på din väg studera gravrösen, klapperfält, en rar flora och ett brett kustband med flata hällar och vresig tallskog.
Vackert?? OM!