Naturreservat

Utforska några av Nordingrås många naturreservat.

Ovanligt många naturreservat i Nordingrå

I Nordingrå finns tio av Kramfors kommuns sjutton naturreservat. Totalt omfattar Gnäggen, Halsviksravinen, Villmyran, Rotsidan, Högbonden, Norrfällsviken, Omneberget, Högklinten, Rammberget och Storsand unika stycken natur med intressant geologi, flora, ett rikt växt- och djurliv samt kulturhistoriska minnesmärken och miljöer.


Tillgänglighetsanpassat naturreservat i Nordingrå, Höga Kusten

Tillgänglighet

Vi kan varmt rekommendera ett besök till Rotsidan. Området är lättillgängligt och passar både för dig som vill sola och ta det lugnt och för dig som är ute efter en vacker naturupplevelse. 

Parkeringen är ett öppet område och i anslutning finns breda anlagda stigar, delvis hårt packad jord och delvis spångad. Här finns också ett anpassat dass för rörelsehindrade samt en iordninggjord plats med en vacker utsikt mot havet.

Naturreservat är skyddade områden

I skyddade områden, som naturreservat, finns särskilda bestämmelser för att skydda natur och kultur. Det kan innebära att allemansrätten är begränsad. Ta reda på vad som gäller och följ skyltarna för att bevara dessa unika miljöer nu och för framtiden.

Gnäggen

Ute i Bottenhavet, ca 5 km sydost om Norrfällsviken, ligger Gnäggen. Ett ensamt, lågt skär som är ungefär 400 m långt och 100 m brett.

På de renspolade hällarna häckar sällsynta fåglar. Gnäggen är den enda lokalen med tordmule och sillgrissla i Västernorland. På skäret förekommer även småskrake, storskrake, svärta, drillsnäppa, strandpipare och roskarl.

Landstigningsförbud samt förbud att vistas närmare än 200 m från skäret råder under tiden 15 april – 1 september.


Halsviksravinen

Halsviksravinen har uppmärksammats för sin intressanta flora och sitt rika fågelliv och blev naturreservat 1974. Det är cirka 54 hektar stort. Här finns växter som egentligen hör hemma längre söderut i Sverige, som tandrot, hässleklocka, myskmadra, try och lönn.

Här växer också tolv av Nordingrås fjorton orkidéarter. För våra trakter ovanliga fåglar som gärdsmyg, lundsångare, härmsångare och liten flugsnappare har observerats här.


Högbonden

Här finns Sveriges näst högst belägna fyr. Klipporna här är karga och de skjuter upp högt över havet med fyren som kronan på verket. Den tillhörande fyrvaktarbostaden figurerar idag som vandrarhem.

Utmärkande för Högbonden är dess karga landskap som formats av landhöjningen. Här finns klapperfält, grottor och tvärs över ön sträcker sig den flera hundra meter långa och mycket djupa Storskrevan som är hem åt flertalet sällsynta växter. 

Du tar dig hit med turbåt från Barsta eller Bönhamn med Höga Kusten-Båtarna. Ett nät av stigar gör att du kan utforska hela ön och njuta av den enastående utsikten.


Högklinten

Ett berg med flera stora klapperfält som berättar om olika perioder av Östersjöns utveckling. Nära toppen finns ett klapperfält på 260 meter över havet som anses vara bland de högsta i världen.

I bergets nordbrant  finns ett tiotal urbergsgrottor och från toppen kan du njuta av den bästa utsiktspunkten av alla i världsarvet med panoramavyer åt alla håll.


Norrfällsviken

Den särpräglade naturen här har under årtusenden formats av hav och is. Här finns några av Ångermanlands största klapperstensfält, som bildades av den morän som inlandsisen lämnade efter sig. Stenar och block har av havet rullats, slipats och ansamlats i vallar och terasser. En process som pågår än i dag. Genom landhöjningen stiger fälten ur havet, ungefär 1 meter på 100 år. 
Inom reservatet ligger också ett fornminnesområde som omfattar 14 rösen, som troligen kan dateras till bronsåldern.

I naturreservatet finns det utmarkerade stigar i blå färg.


Omneberget

Omneberget, som ligger vid Omnesjön, är ett av Norrlands mest intressanta sydväxtberg med en rik och sydligt präglad flora som uppmärksammades redan år 1705. Här förekommer bl.a. rikligt med hassel och lönn. Här finns också rikligt med småfåglar och i branten syns ofta korp och enstaka rovfåglar som seglar på uppvindarna.

Vandringen upp på Omneberget är brant och stenig, men väl värd mödan. På toppen väntar en fantastisk utsikt. Här finns också ett vindskydd att rasta i. Från parkeringen finns två leder upp till toppen, en brant och en längre men lite mindre brant.


Rotsidan

Rotsidan är en fyra kilometer lång kuststräcka med plana stenhällar av diabas som slipats av havet. Bland strandklipporna växer bland annat krypven, strandtrav, fackelblomster, fjällnejlika och strandärt. På myren vid Ögeltjärn blommar orkidén ängsnycklar i början av juli.

I vackert väder är Rotsidan ett givet utflyktsmål för sol och bad – med gott om plats! Från parkeringen går en tillgänglighetsanpassad gångväg ut till klipporna. Det är grusad gångbana och träramper och möjligt att köra med både barnvagn och rullstol.



Rammberget

På den sydligaste udden på Mjällomshalvön, söder om Norrfällsviken, ligger Rammbergets naturreservat. Här kan du upptäcka äldre kustnära tallskog och även se klapperfält och en tunnelgrotta. Men den branta terrängen kräver god fysik!

I norr finns en liten örtrik sumpskog med orkideer och ett mindre rikkärr med bl.a. guldspärrmossa. Och i den sydöstra delen ca 80 meter från stranden hittar du tunnelgrottan. Längs stranden finns även de så kallade Dansarhällorna, platta stenhällar som bearbetats av isen och vattnets vågor.


Storsand

Storsand är ett av Ångermanlands finaste havsbad. En havsvik med långgrund sandstrand, mjuka sanddyner med hög tallskog runt omkring.

Storsands naturreservat bildades 1969 och är drygt 10 ha stort. Hit leder bilväg från Norrfällsviken, förbi golfbanan ner till bilparkeringen ända nere vid stranden.


Villmyran

Ute på Mjällomshalvön, strax innan man når Norrfällsviken, går en skogsbilväg in till vänster fram till Villmyrans naturreservat. Här växer många av de orkidéarter som kan hittas i Höga Kusten-området. 

Besök gärna Villmyran men gör det varsamt så att inte dess orkidéer försvinner. Det finns en markerad stig, följ den så riskerar du inte att trampa ner några känsliga växter.