Maj månads profil
Elsa Westin avled den 20 oktober 2012 – bevarad i varmt minne.
Ålder
86 år
Bor
numera på Vallen efter att ha vuxit upp i Sebäng, bildat familj och bott i Vallto 36 år.
Familj
Två söner med familjer i Nordingrå, en dotter i Stockholm
Yrke
Varit hemmadotter, dräng och extra hemsyster fram till giftermålet 1958. Sen hemmafru och numera enastående pensionär.
Intressen:
Litteratur, läser jämt. Njuter av teater och musik när tillfälle ges
Bjuder ofta hem matgäster. Bakar gärna, t.ex. havrekex.
Tycker om att berätta historier.
Om en resa:
För ett tag sen skulle jag få badrummet iordninggjort. Men jag hade ju ingenstans att ta vägen så jag fick för första gången i mitt liv ut och flyga! Jag fick fara till Stockholm och där stod en taxi och väntade. Sen fick jag skjuts till min dotter i Bandhagen. När badrummet var klart så blev det samma resa tillbaka igen. Jag som int ä´nånting och så får jag flyga!
Speciellt ungdomsminne:
Vid ett tillfälle blev jag ombedd att transportera fyra tämligen korpulenta personer i en eka från Sebäng till Omne. Kyrkoherde Edström skulle hålla möte hos Sjödins och alla äldre personer i byn ville vara med. Så jag lastade på Johansson, (som vid den tidpunkten vägde 115 kg) och fru Johansson och Tjärnbergs Maria och mamma i båten. Det var inte många centimeter mellan relingen och vattenytan så då gällde det att sitta stilla i båten. Kan ingen tro vad rädd jag var!
Har du någon du beundrar, någon idol
Kantor Bäckström (folkskollärare och kantor i Nordingrå från 1939 och framåt)
Finns det något du gärna skulle vilja lära dig?
Jag skulle vilja ta kantorsexamen, har nyss köpt en synt
Något vi inte vet om dig
Jag fattar inte hur gammal jag är
Hur skulle du vilja utveckla Nordingrå
Det har jag inga synpunkter på, det är det så många andra som har….
Mer om Elsa
Elsa gick i B-skola där det var intag vartannat år. De yngsta barnen fick sitta längst fram och alltefter att man flyttade till högre klass, desto längre bak i rummet hamnade man. Eftersom Elsa var närsynt fick hon allt svårare att läsa vad som stod på svarta tavlan ju äldre hon blev. Det var inte självklart på den tiden att kosta på en flicka glasögon som kostade 13 kr + 2 kr i avgift till doktorn. När hon äntligen fick dem levererades de med buss utan närmare inprovning. Dom var trekantiga och fula och klämde på näsan. Och hon blev retad, ”tycke´du att du ser klok ut nu?”
Elsas pappa dog när hon var 18 år. Som storasyster i familjen axlade hon ett stort ansvar på hemmanet i Sebäng. Redan medan hon gick i skolan började hon dessutom anlitas som hjälp hos andra familjer, först hemma i byn och sen över hela Nordingrå. ”Det stod alltid nån karl på bron och skrapa´ me föttrern då frun var på BB eller var sjuk”. Många är de numera välutbildade och mogna människor som Elsa har bytt blöjor på. Dessutom har hon morgon och kväll mjölkat mer eller mindre lättmjölkade kor i 29 ladugårdar och bakat sockerkaka i minst lika många vedeldade spisar. För att inte tala om hur många pottor hon tömt på ”dyngkasa”. I en familj var det tre pottor varje morgon, en för pappan, en för mamman och en för den vuxna dottern. Lönen var 5 kronor per dag utom då hon anlitades av hemsyster-samordnaren, då fick hon 13 kr per dag. Karriären toppades då hon fick förtroendet att ta hand om tre pojkar mellan 10 och 14 år under 6 veckor medan föräldrarna (landssekreteraren i Härnösand och hans fru) reste till Italien.
När hon gifte sig vid 34 års ålder blev hon hemmafru och fortsatte dessutom att hjälpa och stötta sin gamla mamma och sin lillebror i Sebäng med de tyngsta hushållsgöromålen. Föreställ er att gå uppför Vallto-bräcka med en barnvagn en regnig höstdag efter att ha gjort ett dagsverke med att tvätta mattor i Sebäng!