De starka banden med Häggvik har bestått, trots att han bott och arbetat i Stockholm ända fram till sin pension.
– Egentligen har jag aldrig varit riktigt borta, säger han. – Jag for ju upp hit flera gånger om året. Och nu, efter 50 år, är jag tillbaka i min hemby och i mitt barndomshem. För gott!
PROFILEN STURE NORBERG
Bor: Häggvik 201, Nordingrå
Familj: sambo Rut
Yrke/arbete: Jag började mitt yrkesliv som elektriker, arbetade som projektledare och regionchef och var i 20 år VD för ett elföretag. Nu är jag pensionär.
Vad gör du på fritiden? Jag tycker om segling, jakt och fiske. Och jag är en föreningsmänniska – är ordförande i Häggviks Hamnförening och är medlem i styrelsen för Nordingrå Hembygdsförening.
Båtar och fiske har alltid spelat en stor roll i mitt liv. Här ett lyckat fiskafänge på Gaviksfjärden och med Snabbe II i Stockholms skärgård.
Vart åker du helst på semester? Till Gran Canaria.
Har du något speciellt barndomsminne? Ja, redan som pojke fick jag ibland ströjobb som fiskedräng – och jag fiskade abborre med bara händerna i Sundsbäcken!
Har du någon du beundrar? Det skulle i så fall vara fd finansministern Anders Borg.
Finns det något du skulle vilja lära dig? Att sjunga bättre.
Vad tycker du är dina starka sidor? Jag har tålamod och en förmåga att bli kompis med anställda och människor runtomkring mig.
Och dina svagheter? Glömde bort att satsa mer tid på att studera språk – kinesiska, spanska.
Något vi inte vet om dig – några dolda talanger? Som företagsledare byggde jag på 20 år upp ett företag från 250 till 1000 anställda.
Vad gör dig glad? När börsen går upp och det går bra för företagen. Ett företag som går med vinst är en trygg arbetsgivare – de permitterar inte folk, de anställer.
Och riktigt arg? Arg blir jag över orättvisor och över stölder, som även börjar komma till Nordingrå.
Finns det något du drömmer om att få uppleva? Jag skulle gärna vilja åka Hurtigruten.
Vad är det bästa med Nordingrå? Naturen naturligtvis samt alla trevliga människor man lärt känna under alla dessa år.
Hur skulle du vilja utveckla Nordingrå? Satsa på företagsamhet, då kommer folk att flytta hit. Även om vi är ca 5000 personer här under sommarmånaderna juni – augusti, så går det inte att leva på. Det måste till flera åretruntboende.
Vad vore Häggvik utan surströmming? Och utan skoterturerna på Vågsfjärden?
Sture berättar mera:
Jag är som sagt född och uppväxt i Häggvik. Gick i skola i Vännersta och på Vallen. Pappa var gårdfarihandlare, åkte runt i bygden och sålde kläder, först på cykel och sen i en gammal folkabuss. Jag ärvde nog mitt sinne för affärer av pappa. Redan som barn sålde jag majblommor, julkort och jultidningar för att tjäna en liten slant.
Yrke/karriär
Efter skolan blev jag lärling hos Lindéns på Nordingrå El och gick sedan på Sandö. Senare skaffade jag mig både A och B behörighet som elektriker. 1964 for jag till Stockholm. Jobbade heltid som elektriker och började på Stockholms Stads Tekniska Aftonskola, där jag läste till ingenjör. Varje kväll från sex till tio satt jag på skolbänken och efter fem år hade jag min examen.
Sedan fick jag jobb som konstruktör av elinstallationer, besiktade anläggningar vid Stockholms Stads Fastighetskontor. Blev värvad till Vanadis som projektledare och det var väl där jag på allvar kom in på affärer. Arbetade som regionchef för Mellansverige fram till 1986, då jag fick ett erbjudande att gå in som VD för företaget Elektrobyrån, som då hade 250 anställda. Mitt uppdrag var att expandera och öka antalet anställda till 1000 personer ”med bibehållen lönsamhet”.Jag fick fria händer och lyckades, men det tog tid. Jag minns den tiden med glädje, där var en härlig atmosfär och de anställda trivdes. Företaget ingår idag i koncernen Bravida.
Häggvik
Jag har alltid haft ett stort engagemang i min hemby och har i många år varit ordförande i Hamnföreningen. Torbjörn Sundin är vice och till stor hjälp i vårt arbete. Vi har 77 medlemmar. Tillsammans har vi gjort stora satsningar på vår gästhamn. Ifjol hade vi 700 betalande båtar med ca 1500 gäster och besökare. De kan gratis låna cyklar och ta sig en tur på land, besöka Mannaminne, fara till ICA och handla. Det är positivt för hela området.
Med hjälp av pengar från EU och Länsstyrelsen har vi byggt ny kaj och genom LOVA-projektet kan Häggviks båthamn nu erbjuda latrintömning i en nybyggd sugtömningsstation, som tas i bruk i sommar. I år kommer ju en ny lag som förbjuder att man släpper ut toalettavfall från fritidsbåtarna – så Häggvik ligger verkligen i framkant!
Vi har fina toaletter och duschar och har också byggt en bastu, även den klar i år. En liten invigningsfest borde vi kanske ha? Handikappvänlig ramp har vi också, och ”surfzon” i båthamnen – undra på att folk trivs. Den 25 april och 16 maj har vi städdagar, då alla hjälps åt att göra snyggt inför båtsäsongen.
Nordingrå Hembygdsförening
Tillsammans med bland andra Assar Sundkvist och Uno Nilsson engagerar jag mig mycket för Hembygdsföreningen, där jag är med i styrelsen. Det hände en rolig sak ifjol, när vi städade igenom alla byggnaderna ordentligt. På logen hittade vi en trälåda, som var låst. Vi kunde ju inte gärna kasta den, utan att veta vad den innehöll. Vi hittade nyckeln. Och lådan innehöll, i prydliga kuvert, hela den myntsamling från gamla kyrkoruinen, som man i många år trott vara stulen! Vi överlämnade samlingen till Murberget och fick ett mycket fint tackbrev.
Den här gärdsgårn i Kiörning har några år på nacken. Men så vacker!
Den 2:a maj har vi kurs på Hembygdsgården i samarbete med Länsstyrelsen, som ställer upp med en instruktör. Då kan du lära dig att bygga gärdsgård, på traditionellt vis. Det kostar ingenting. Du är varmt välkommen! Får du inte plats som kursdeltagare, kan du se på – det är också lärorikt. Som vanligt har vi en Hantverksvecka i sommar med olika inplanerade aktiviteter. Du hittar hela programmet i Nordingråbornas egen tidning Vi i Nordingrå.
Hemvändare
En god vän sa till mig en gång ”Du ska vara bosatt och skriven, där du tänker bli sjuk”!
Det har jag tänkt på många gånger. Det stärkte mig i beslutet att flytta hem igen. I Häggvik vill jag vara den tid jag har kvar. Jag börjar bli till åren och har fått problem med hjärtat. Även Rut är sjuklig och behöver hemtjänst och läkarvård. Här får vi all hjälp vi behöver, både i Ullånger och Örnsköldsvik. Så om jag får ge ett tips till alla gamla Nordingråbor runtom i landet – vänd hem igen så fort du får pension – för här finns livskvalité!
Text: Anna Greta Tjäder
Bild: Anna Greta Tjäder, Sture Norberg